|начало | регламент | за фестивала | галерия | видео | за партньорство | партньори | каузи | контакти | медиите за нас | архив |

 

ФЕСТИВАЛ ЗА ПОП И РОК МУЗИКА – С О Ф И Я

БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ „НЕКА БЪДЕМ ПО-ДОБРИ“

______________________________________________________________

в подкрепа на:

ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ В ПОДКРЕПА НА ЖЕНИ С

РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ

Информационна кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми е с цел информиране и превенция на жените за установяване на яйчниковия резерв в по-ранна възраст, което дава информация за репродуктивното им здраве.В днешния забързан и сложен живот, на фона на задълбочаващата се демографска криза, младите български жени все по-често отлагат раждането на дете за все по-късна възраст, докато годните им яйцеклетки – основата на здравото бъдещо поколение – неумолимо се изчерпват без външни симптоми, и по-важното – без те да подозират за темпото, с което се случва това. Когато едно от най-важните решения в живота зависи в такава голяма степен от скрития часовник в тялото ни, не е ли важно да знаем колкото се може повече за него, за да правим планове и вземаме правилни решения?

Вече съществуват изследвания, с които може да се направи извод за състоянието на яйчниковият резерв. За съжаление, те не се включват в рутинната АГ профилактика. Обикновено такива изследвания се назначават едва в кабинета на репродуктивния специалист. Така мнозинството жени, които иначе редовно следят женското си здраве, не разбират, ако при тях е налице отклонение в яйчниковия резерв, още повече, че изчерпването му протича тихо, без всякакви симптоми. Всяка жена може да вземе нещата в свои ръце!

Информационната инициатива цели да насърчи жени на възраст между 25 и 35 години да се изследват, за да разберат какъв е репродуктивният им статус. Изследването дава възможности за избор и вземане на адекватни мерки. Отнема минути, но резултатът може да е един нов живот.

За дарения са предоставени: 
Банкова сметка към Банкова сметка към Дирекция „Интеграция на хора с увреждания, програми и проекти“ при СО IBAN BG16SOMB91303126292900BIC SOMBBGSF,
Общинска банка АД, бул. „Кн. М. Луиза №88,
Основание за плащане: Кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми.
Подкрепа може да бъде направено и чрез SMS с текст DMS BUDNI на номер 17 777
 за всички мобилни оператори с цена на един SMS 1,00 лв


Събраните средства ще бъдат насочени към първия етап от кампанията – изработване и разпространение на материали в здравните заведения с информация за подробния информативен панел от кръвни изследвания на определени хормони и необходимия преглед с ултразвук при специалист по репродуктивна медицина.

Диагностиката не е страшна - вземането на кръв едва ли е нещо, което може да уплаши едно пораснало момиче, а ултразвуковото изследване не е свързано с по-голям дискомфорт от обичайния гинекологичен преглед.

Всеки решен проблем прави живота ни по-сигурен и по-добър!

______________________________________________________________

 НАЦИОНАЛНА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ „НЕКА БЪДЕМ ПО-ДОБРИ”

За разкриване на Центрове за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и хора в състояние на „будна кома” 2008-2018.

По инициатива на Столична община през 2008 г. стартира благотворителна кампания „Да събудим хората в будна кома”. Тя запозна по-отблизо обществото с проблемите на хората в състояние на „будна кома” и го направи съпричастно, както и фокусира вниманието на институциите върху социално значими проблеми.
В рамките на кампанията се проведоха поредица от благотворителни мероприятия и концерти. В подкрепа застанаха Българския дарителски съюз, вериги магазини, които предоставиха възможност за поставяне на кутии за събиране на средства, медии, организации, институции и много граждани. Събраните средства подпомогнаха лечението на 5 човека в състояние на „будна кома”. Хората в състояние на „будна кома” или на медицински език „хронично вегетативно състояние” у нас нямат възможност да получат пълноценно лечение и рехабилитация. След като хората започнат да дишат самостоятелно без да бъдат подпомагани от апарат, техните роднини започват да се грижат за тях в къщи или ги настаняват в частни хосписи или клиники. На нито едно от тези места обаче болните не могат да получат адекватно медицинско наблюдение и адекватна на тяхното състояние рехабилитация.

Относно медицинското наблюдение: В това състояние хората често получават усложнения – уринални и белодробни инфекции, пневмонии, декубитални рани и много други, които са причинени от мозъчните им увреждания и поради тази причина не могат да бъдат предвидени как и кога ще се проявят.

Относно рехабилитацията:
При този вид болни, особено при най-тежките случаи на безсъзнание, не е достатъчна само физикалната рехабилитация. Пълноценната рехабилитация при „будна кома” съчетава масажи, физически упражнения, светлинна терапия, водна терапия и най-полезното за възстановяването – стимулациите на мозъка. В специализираните за такива болни клиники в Израел такива стимулации са под формата на дейности, които неврорехабилитаторите принуждават пациентите да извършват сами / рисуване, оцветяване и др. /, а в други страни се правят опити да се повлияе на възстановяването на мозъка със специализирана апаратура. Нито единият, нито другият вид се прилагат под някаква форма у нас. В България има няколко болници за продължително долекуване и рехабилитация или т.нар. санаториуми. Там обаче лекарите и рехабилитаторите отказват да приемат такива болни в безсъзнание, защото нямат необходимата квалификация, знания и опит да лекуват това състояние.

Двата основни проблема за хората в подобно състояние са липсата на постоянен медицински надзор и на осигурена и платена от българската държава рехабилитация. Именно това принуждава роднините на хората в „будна кома” да търсят възможност за лечение и рехабилитация на пострадалите извън страната.

Утвърдена в тази област е Израел - има три клиники, които се занимават с неврорехабилитация. Стойността на лечението в тези клиники се определя индивидуално за всеки конкретен случай. По данни на роднини на хора в „будна кома”, които са проучвали възможността да изпратят своите близки на лечение там, дневният престой, който включва и пълноценната рехабилитация, е от 600 до 1100 долара на ден. Отделно семейството трябва да подсигури и средства за регулярни или непредвидени, но наложителни изследвания, както и за престоя на придружителя на болния в Израел.
За да се намери трайно решение за предоставяне на специализирана медицинска и социална помощ за хора, изпаднали както в състояние на „будна кома”, така и на хора, нуждаещи се от подобна рехабилитация в България, като това се превърне в национална политика и приоритет, е необходимо усилията на всички специалисти, консултанти, организации, институции и медии.
От 2008 г. до момента междуинституционални работни групи с различни представители на Министерство но здравеопазването, Национална Здравно осигурителна каса, експерти от Столична община, медицински специалисти, представители на бизнеса и роднини на хора в състояние на „будна кома” дискутират възможността за решение.
Поради тази причина Столична община разшири кампанията под мотото „Нека бъдем по-добри” за събиране на средства за разкриване на Центрове за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти. Като пилотен проект ще стартират центрове в София – Панчарево и Етрополе. Кампанията получи подкрепата на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Сдружението на общините в Р България, Българския дарителски форум и много организации.
С поредица от събития, посветени на каузата се показва важността от намиране на начин, за да могат всички нуждаещи се да имат достоен и нормален живот. Набраните средства са предназначени за изграждането на Центрове за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и изпаднали в състояние на будна кома.
В подкрепа застанаха също така и много артисти, изпълнители, спортисти и хора, докоснали се по един или друг начин до този проблем, като Христо Стоичков, Емил Костадинов, Яна Маринова, Светлана Тилкова – Алена, Георги Христов, Мартина Вачкова и др. В концертите участват и група „Спринт”, Петър Гюзелев - „Щурците”, Йордан  Караджов - „Сигнал”, Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Искрен Пецов, Краси Аврамов, Галя Георгиева, Виктория Димитрова, и актьорите от група „Жестим” и театър „МИМ-АРТ” и др.

Резултати на Каузата:

Столична община, Направление „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания“  инициира благотворителна кампания „Да събудим хората в будна кома”. Събраните средства в размер на 170 000 лв. се предоставиха за лечение и рехабилитация на петима младежи в „будна кома”.
С провеждането на инициативи в рамките на Кампанията „Нека бъдем по-добри“ през изминалите години се провокира утвърждаване на Клинична пътека към Национално здравно осигурителната каса за хора в състояние на „будна кома“, каквато да настоящия момент не е съществувала. Продължителността е кратка и недостатъчна за нужната рехабилитация и възстановяване на нуждаещите, затова отново се търсят възможности за провокиране на отговорните институции за преразглеждане на продължителността й.
С набраните средства до 2014 година е извършен ремонт на отделението в СБДПЛР – Панчарево, предвидено за разкриване на Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и хора в състояние на „будна кома“, но за завършването и оборудването те не са достатъчни.
Благодарение на инициативата бяха осигурени 16 бр. медицински легла, 16 бр. антидекубитални дюшека и 16 бр. шкафчета за стаите на Центъра, предстои официалното откриване на Центъра.
В резултат на Кампанията 5 човека получиха финансова подкрепа, с която подпомогнаха много важната за тях рехабилитация. Ники от Граф Игнатиево – сега 12 годишен, получи възможност за лечение в Русия и се възстановява успешно. Много хора, обаче, останаха с надежда за разрешаване и на техния проблем. Много хора останаха в очакване за помощ и на техните близки. Всички те остават в увереност в държавните институции и продължават да търсят подкрепа и отговорност от тях!

За дарения са предоставени:
* Телефон за SMS  с текст DMS BUDNI на номер 17 777 за всички мобилни оператори с цена на един SMS e 1.00 лв.
* Телефон за стационарни абонати: 0900 51 777 с цена 1.18 лв.

Банкова сметка: ДСД при СО IBAN BG16SOMB91303126292900; BIC SOMBBGSF

Общинска банка АД, бул. Кн. М. Луиза-88, Основание за плащане: За център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и Будна кома

Целта на кампанията е да се намери трайно решение за предоставяне на специализирана медицинска и социална помощ за хора, изпаднали в това състояние, като това се превърне в национална политика и приоритет.
Необходимо е добрите практики да бъдат продължени, за да бъдат устойчиви и ефективни.
Всеки решен проблем прави живота ни по-сигурен и по-добър!

 

 

copyright 2012 - 2020 / Сдружение Спринт Продакшън / All Rights Reserved: Sprint Production